Senaste inläggen

Av Katarina - 19 juli 2011 22:38

Nio engelska pund i handen är det samma som hundra svenska i börsen. Ja, alltså: dagens växelkurs är exakt så: 100 SEK = £9. Det är bra! Ser bara så lite ut, tre siffror mot en. Jag trodde att jag hade lite danska pengar liggande här hemma. Det hade jag: sju danska kronor. Det är nästan tio svenska, det. Hur var det nu med den svenska tigerekonomin? När jag tittade på pengarna så kom jag på att jag reser till två drottningdömen och en dag blir Sverige också ett drottningdöme. Kommer Victoria se lika sträng ut som QEII = Queen Elizabeth II? Tror inte det. Jag följer en kul twittrare som låtsas vara QEII


Förresten borde jag inte blogga NU, jag packar. Letar fram saker jag behöver och slänger i väskan, så får jag finsortera sedan. Allt som jag behöver är inte torrt ännu, det hänger i källaren. Lite resenerver börjar krypa på... Mest för att jag är så tankspridd! Vad får jag inte glömma?? Lista är skriven. Men tänk om jag glömt skriva upp något på listan, eller förlägger listan? Nej, inte tramsa! Det ordnar sig. 


Har fixat presenter till detvå väninnor som jag får bo hos, den danska och den engelska. Något praktiskt och något fint, som är svenskt dessutom. Nej, inte dalahästar. ;-) 

Av Katarina - 17 juli 2011 20:58

Jag var inne och kollade på SMHI:s webbsida över vädret i Västdanmark de närmaste 10 dygnen. Som de flesta skåningar kollade jag även DMI:s hemsida (Danska SMHI kan man säga), för många tycker deras prognoser stämmer bättre. I detta fall har nog SMHI fått sina prognoser från DMI, så det kan kanske kvitta. Hur som helst. 




Denna prognos gäller nu, från den 21-26 juli, när jag är där. Inget klockrent badväder, men baddräkten åker i ändå. Stränder kan beundras bättre i mulet väder, färre är där då. Uppehåll är bra vid utflykter, ösregn passar bra när man är på muséer eller tittar på någon av BBC:s fantastiska dramaserier, som både väninnan H och jag älskar.


Jag köpte dessutom regnboots i naturgummi i fredags, de påminner om jodphurs fast i naturgummi. De har riktig klack och sula, vilket är otroligt viktigt. Gå omkring i platta gummistövlar är rena fotmordet! Ont i fötterna har jag fått mer än nog av och kommer väl att få det igen, eftersom det ska gås och ses en hel del. :-)    

Av Katarina - 16 juli 2011 20:45

Mappen med biljettutskrifter börjar bli ganska välfylld. Numera får man det mesta via nätet, det gillar jag. Och jag gör allting själv. Det tar tid att ta reda på allt, även om jag har beställt genom en del av dessa innan; Easyjet, Malmö Avitation, Hotels.com och surfa efter info om Londons lokaltrafik (säkert världens bästa, för övrigt). 


Men oj, hitta runt i det engelska tåg- och bussystemet... National Express kände jag till. De har både tåg och långfärdsbussar (så kallade coaches, vilket får det att låta som en sådan hästdragen jättevagn - tänk diligens - som rullade omkring förr). Dessutom finns det en mängd privata aktörer. Sedan vet man ju hur det är i Storbritannien... smakar det så kostar det. 


Eftersom jag ska från London till York, behövde jag hitta transportmedel. Tåg tur och retur skulle gå på drygt £100 (cirka 1 100 kr), buss något lägre. Då hittade jag ett bussbolag med vad som påstods vara fantastiska priser, bara man var ute i god tid. Så jag kollade på en bussresa och fick prisuppgift... £9. Hmmm, saknades det en nolla? £9 = 100 kr. Wow. Jag beställde och fick även betala en beställningsavgift på hela £0.50. Resa London - York, en resa på ungefär 4½ timme = 106 kr! OK, så långt allt väl! Men tillbaka då, York - London? Jag kollade... £1. ETT PUND!! OK, OK med beställningsavgift £1,5! Ynka, vansinniga 16,75 kr för en långfärdsbussresa York - London!! Totalsumma tur och retur: 122,60 kr!


Vad är haken? Jag vet inte än. Jag hoppas att bussen har tak. ;-) De skriver i alla fall inget om saknande faciliteter, tvärtom ska de ha såväl toalett som gratis Internet ombord. De påstår själv att man måste boka tidigt för att få dessa priser. Ja, man ser ju dessa varianter numera. 


Så var det även med tågresan över Danmark, jag ska åka Köpenhamn - Kolding, Kolding - Esbjerg. Väninnan i Danmark sade åt mig: håll koll på DSB (Danska SJ) och när de släpper sina DSB Orange biljetter för sommaren! Sagt och gjort.


Flygresan Köpenhamn - London Stansted blir med EasyJet, den turen har jag tagit förr. Det värsta var att beställa från London till Stockholm med Ryanair, deras webbsida är jobbig och förvirrande med extraavgifter hit och dit. EasyJet har också det, men Ryanair är mycket värre! Sedan tog det flera försök innan betalningen gick igenom, men till sist landade prislappen på 756,57 kr. Här nedan klistrar jag in prisdetaljerna från Ryanairs mail:


********19.99 GBP Totalt pris

*********0.00 GBP Skatter & avgifter

*********2.00 GBP Passageraravgift: CANX

*********6.00 GBP Passageraravgift: Avgift för incheckning via internet

********30.00 GBP Passageraravgift: Incheckat bagage

*********5.00 GBP Passageraravgift: Avgift för prioriterad ombordstigning

*********6.00 GBP Passageraravgift: Administrationsavgift

********68.99 GBP Totalt betalat


FX rate : 10.96637 SEK

Total Paid in card holders currency : 756.57 SEK


Som sagt. £20 för resan, wow wow, och inga skatter och avgifter! Men! Bara att checka in bagage kostar £30 extra, mer än själva resan. Detta är också ganska vanligt. Det är på sätt och vis bra och intressant att se vad som kostar vad i en flygbiljett. Själva bagagebiten är alltså dyrare än själva överresan. Prioriterad ombordstigning valde jag också. Förr bokade man stolplats... Nåja. Observera gärna att 'billiga' Ryanairs resa är den dyraste, om nu 750 kr för en flygresa kan kallas dyrt.


Inte heller erbjuder Ryanair klimatkompensation, vilket både EasyJet och Malmö Aviation gör! Som tur är finns det andra sätt! 


Stockholm - Malmö flyger jag med kära, rara Malmö Aviation, inget knävlande. Bromma - Sturup, sen är det bra med det. Heja Malmö! ;-) 


Jag har även beställt tågbiljetter och flygbussbiljetter, så allt som allt har resebiten kostat strax under fem 'lakan', inklusive hotell i London under tre nätter. Med dagens pengar är det definitivt mycket billigare att resa än vad det var förr, bara man lägger ner lite jobb på att beställa själv. Allt planerande är ju nästan halva nöjet. :-)

Av Katarina - 12 juli 2011 22:06



 


Väninnan S i Wien mailade mig och väninnan U i Tyrolen. Hon tyckte vi skulle boka bord på den italienska restaurangen La Mimosa i Cambridge, den ligger vid floden Cam. Det tyckte även jag och U! Det är så skönt med S, hon har koll på allt, anstränger sig för att hitta bra saker och har sådan fantastisk organisation. Om världen styrdes av henne, då skulle det bli andra bullar! :-) Hoppas nu att den italienska restaurangen har god Tiramisú! Jag är galen i Tiramisú.


Jag landar på Stansteds flygplats utanför London den 26 juli och tillbringar natten på Holiday Inn där. På morgonen den 27:e tar jag tåget till Cambridge där jag möter S och U. De hyr bil så vi far till de ståtliga herregårdarna Anglesey Abbey och Wimpole Estate med omgivande parker! På eftermiddagen strosar vi i den berömda universitetsstaden Cambridge, äter italienskt och sedan far jag till London, där jag tillbringar två dagar. Sämre kan man ha det! :-D


Däremot ska inte unga väninnan J till London längre, ändrade planer där... Synd, jag hade sett fram emot att träffa henne. Snart och någon annanstans, hoppas jag.

Av Katarina - 10 juli 2011 23:16

Jag övervägde starkt att bo på Sjömanskyrkans gästhem i London, otroligt billigt, nära Greenwich som jag vill besöka och det kändes lite kul att se "Sverige i London". Det är ju otroligt många svenskar som bor där. Förutom Sjömanskyrkan finns även Ulrika Eleonora kyrka nära Baker Street. Jag bestämde mig för ett hotell i Bloomsbury istället, där jag gärna bor. Dels för att ett gästhem innebär dela rum med många och dels för att det känns lite knasigt att åka dit för att "känna sig svensk". ;-)


Nu läser jag att de ska stänga gästhemmet. Ja, så går det...


http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=785595


De har ju fortfarande sin stora kyrka och kommer garanterat fortsätta med sin stora verksamhet. Men jag läste att detta året hade de flyttat midsommarfirandet från Hyde Park till Southwark Park precis bakom Sjömanskyrkan. Där fick de ha midsommarstång, vilket de aldrig fick i Hyde Park. Lite sorgligt... Ja ja, de kan säkert vara i Southwark i alla fall. Tänk er se svenskarna skutta som grodor runt en rest stång mitt i London... Så här såg det ut i Hyde Park 2007, utan stång. :-D



Sjömanskyrkan stänger inte förrän sent nästa år, så det finns ännu chans att bo där för £30 per natt, strax över 300 kr. Inte illa, hur som helst.

Av Katarina - 9 juli 2011 16:19

Det var ju Hekla häromdagen! 


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13300313.ab



Tja, blixtrar den ene så åskar den andre.


Men det verkar bli ett litet utbrott. Tur det - speciellt för islänningarna! Stackare, det förekommer redan evakuering på grund av smälta glaciärer, det ger översvämning.

Av Katarina - 8 juli 2011 18:03

Tack vare Internet och intresset för historia, litteratur, film etc, har jag lärt känna och också träffat vänner både i Sverige och utomlands. Det finns nästan inget bättre. Nu får jag tillfälle att träffa några igen och träffa några andra för första gången!


Min danska väninna H har jag träffat flertalet gånger och vi reste tillsammans till Wien en gång och träffade där ett flertal personer, vi var alla med i samma mailinglista och vi var - är - allesammans galna i Jane Austen. Just det, sådana människor, 99% kvinnor. H och jag möttes för första gången i Köpenhamn, det är snart 15 år sedan! Vart tar tiden vägen? H var i min underbara hemstad Malmö i somras, hon fick en helt ny bild av staden som hon hört så mycket konstigt om hemma i Danmark. ;-)


Två av de H och jag träffade i Wien, S och U, ska lyckligtvis vara i England samtidigt som jag och vi ska sammanstråla för en gemensam utflykt! S var i Köpenhamn för 10 år sedan, då åkte jag över varje dag och besökte staden som en tvättäkta turist, såg diverse saker som man sällan ser annars; allt från konstmuséer, det numera nerlagda erotiska muséet, Christiania till Langelinie med kungliga slottet, båttur och Lille Havefrun. S mailar och sms:ar jag med flera gånger i veckan, det ska bli underbart att träffa både henne och U igen!


Jag har en gudson, JR, i Stockholm och jag har lärt känna hans väninna, JS, utanför Göteborg som skall börja jobba som aupair i London. Henne skall jag träffa där, medan jag ska bo hos gudsonens familj i Stockholm. Bägge två står mitt hjärta nära. ♥


Slutligen ska jag bo hos en väninna, L, i York. Henne har jag inte träffat i verkligheten ännu. Det skall bli hur kul som helst! Man lär sig förstå var man har människor och man ger och tar. L är kul och väldigt smart, skriver en mängd fantastiska saker och gör så mycket kul. Trivs jag för bra så lär hon och hennes familj väl aldrig bli av med mig! Det har de kanske inte tänkt sig. ;-)


Däremot hade en väninna, A, i Rom (fast hon kommer från Ryssland) chansen att åka till London vid samma tid, men jobbet tvingar henne till Brasilien istället. :-( Synd - jag får väl ta mig till Rom för att träffa henne, har inte varit där sedan 1988. Två andra väninnor i närheten av London är själva borta på semester, så blir det ju i sommartid. Sedan var det en väninna, N, här i Sverige som också skulle till Stockholm med familjen runt den 4-7! Vi blev jätteglada! Det visade sig tyvärr att de skulle dit i juli och jag i augusti... Man kan inte ha tur jämt. 


Ja, det blir verkligen socialt. Lär få träna både danskan, engelskan och svenskan - en annan är ju skåning. :-)

Av Katarina - 7 juli 2011 17:00

 


Fanö (Fanø på dansk) är en sandö på 56 kvm utanför staden Esbjerg på Jylland, östra Danmark. En dansk väninna har sommarhus där och jag är inbjuden att tillbringa några semesterdagar där i slutet av juli. Där kan man bada och ha det bra, om vädret tillåter. Förhoppningsvis blir det även utflykter till Jelling och Ribe.


Fanö på danska Wikipedia: http://da.wikipedia.org/wiki/Fan%C3%B8


Jelling är ett spännande ställe för mig som är galen i historia och arkeologi, för där går dessa saker verkligen hand i hand i form av Jellingemonumenten. Det danska kungahuset är faktiskt världens äldsta. (Japanska kejsardömet är äldre, men det är var en gång i tiden viss skillnad på kung och kejsare.) Danska kungahuset räknar sitt ursprung från den jylländske kungen Gorm den Gamle som regerade tidigt på 900-talet - för över 1000 år sedan! Han och hans drottning Tyra anses begravda i Jellings två gravhögar och det byggdes en kyrka på platsen av deras son Harald Blåtand. Platsen är som att säga: HÄR blir Danmark kristet. Just här och då. Resta runstenar på platsen berättar mer, det finns även ett museum.


Ribe är en jylländsk stad som grundades år 710, den räknas därför som Danmarks äldsta stad. Där finns en spännande domkyrka, medeltida kloster, korsvirke och slingrande gator - och även ett vikingamuseum samt ett vikingacenter med vikingahus bland annat.   

Ovido - Quiz & Flashcards