Alla inlägg den 7 juli 2011

Av Katarina - 7 juli 2011 17:00

 


Fanö (Fanø på dansk) är en sandö på 56 kvm utanför staden Esbjerg på Jylland, östra Danmark. En dansk väninna har sommarhus där och jag är inbjuden att tillbringa några semesterdagar där i slutet av juli. Där kan man bada och ha det bra, om vädret tillåter. Förhoppningsvis blir det även utflykter till Jelling och Ribe.


Fanö på danska Wikipedia: http://da.wikipedia.org/wiki/Fan%C3%B8


Jelling är ett spännande ställe för mig som är galen i historia och arkeologi, för där går dessa saker verkligen hand i hand i form av Jellingemonumenten. Det danska kungahuset är faktiskt världens äldsta. (Japanska kejsardömet är äldre, men det är var en gång i tiden viss skillnad på kung och kejsare.) Danska kungahuset räknar sitt ursprung från den jylländske kungen Gorm den Gamle som regerade tidigt på 900-talet - för över 1000 år sedan! Han och hans drottning Tyra anses begravda i Jellings två gravhögar och det byggdes en kyrka på platsen av deras son Harald Blåtand. Platsen är som att säga: HÄR blir Danmark kristet. Just här och då. Resta runstenar på platsen berättar mer, det finns även ett museum.


Ribe är en jylländsk stad som grundades år 710, den räknas därför som Danmarks äldsta stad. Där finns en spännande domkyrka, medeltida kloster, korsvirke och slingrande gator - och även ett vikingamuseum samt ett vikingacenter med vikingahus bland annat.   

Av Katarina - 7 juli 2011 16:43

 

Klicka på bilden så ser du full storlek. Det är sommarens reserutt. Malmö - Fanø via Köpenhamn-Esbjerg. Köpenhamn - London. London - York - London. London - Stockholm samt Stockholm - Malmö.

Av Katarina - 7 juli 2011 14:54

Jag har bokat tre (3) flygresor, två i juli och en i augusti. Nu håller vulkanen Hekla på att få utbrott! Vulkanexperter tycker att det är jättespännande! Hmmm, jo det är det faktiskt...


http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.669303--det-ar-ytterst-spannande-



Vikingarna (inte dansbandet) har upplevt utbrott från denna vulkan. Den har dessutom en gullig tendens till att hålla tiden; cirka vart 10:e år. 


Dessutom verkar den inte vara benägen till så mycket aska som påverkar flyg... Enligt Aftonbladet: 

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article13284876.ab


"Däremot lär ett utbrott inte, enligt Bödvarsson, leda till lika stora problem med vulkanaska som Eyjafjallajökulls och Grimsvötns senaste utbrott.
Detta hänger bland annat samman med vattentillgången i området kring Hekla."

Jag ska åka tåg genom Danmark. Där är det fortfarande lite översvämningar. Jag ska ta mig runt i Storbritannien (England), där väntar strejker. Jag ska flyga. 


Det ordnar sig, så är det bara.   

Av Katarina - 7 juli 2011 14:32

Detta är min reseblogg. Det låter nog mer fantastiskt än vad det är, men har du hittat hit så är du varmt välkommen. ;-)

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards